Η ΔΔΕ Λακωνίας στη Εναρκτήρια Εκδήλωση του έργου STAYnet στη Βαμβακού Λακωνίας

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου του 2021 πραγματοποιήθηκε στη Βαμβακού Λακωνίας διημερίδα του Ινστιτούτου Γκαίτε,  ως εναρκτήρια συνάντηση – “kick off meeting”  του έργου “STAYnet” για Έλληνες εταίρους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον άρτια εξοπλισμένο χώρο του σχολείου της Βαμβακούς και το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF)* και περιελάβανε:

  • Παρουσίαση του έργου STAYnet
  • Γνωριμία με όλους τους συμμετέχοντες, σύντομη παρουσίαση δραστηριοποίησης
  • Εμπειρίες από την διεθνή συνάντηση STAYnet στο Βερολίνο
  • Παρουσίαση της εμπειρίας του “Startnet”, αντίστοιχου project στην νοτιοδυτική Ευρώπη.
  • Σύντομο αναστοχασμό και συζήτηση των πρώτων συμπερασμάτων
  • Ανάπτυξη ιδεών και προτάσεις για την εξέλιξη του εγχειρήματος
  • Κοινές δράσεις στο πλαίσιο του STAYnet και αξιολόγηση της πρώτης συνάντησης

Το STAYnet, αποτελεί πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γκαίτε και υλοποιείται ήδη σε 11 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιδιώκει την κατάρτιση των νέων σε ποικίλες δεξιότητες και την καταπολέμηση του φαινομένου “Brain Loss” (φυγής των νέων στο εξωτερικό). Παρόλο που η κινητικότητα αποτελεί κατάκτηση του Ευρωπαίου πολίτη, η μετανάστευση του εργατικού δυναμικού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιφέρει αρνητικές συνέπειες, αφού οι χώρες αυτές υπολείπονται σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τεχνογνωσία και καινοτομία.

Στη στοχοθεσία του έργου, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται:

  • η βελτίωση της προετοιμασίας των αποφοίτων για τις τοπικές αγορές εργασίας και η μεταφορά ρεαλιστικής εικόνας της ζωής και της εργασίας στο εξωτερικό
  • η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τοπικών εταίρων και επαγγελματιών στην Ευρώπη
  • η παροχή συμβουλών για ευκαιρίες χρηματοδότησης
  • η ενθάρρυνση κι υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και  των δεξιοτήτων των επαγγελματιών που επιστρέφουν
  • η υποστήριξη της δικτύωσης μεταξύ των τοπικών νέων που αναζητούν εργασία, των ασκουμένων και των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και των τοπικών αρχών στην  ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης
  • οι συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ σχολείων, επαγγελματικών σχολών και τοπικών επιχειρήσεων

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι Υπηρεσιών, Οργανισμών  και Φορέων όπως το Υπουργείο Παιδείας, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποιήσης Προσόντων και Εκπαιδευτικού Προσανατολισμού – ΕΟΠΠΕΠ, η Nokia Siemens Networks, η Merklin.  Ενεργά συμμετείχαν επίσης μεμονωμένοι επαγγελματίες με γνώσεις και εμπειρίες εφαρμόσιμων και επιτυχημένων επιχειρηματικών και εμψυχωτικών πρακτικών. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Λακωνίας συμμετείχε στην εκδήλωση με τις εκπαιδευτικούς κ. Ελένη Παλούμπα, Υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της ΔΔΕ Λακωνίας και την κ. Σταυρούλα Λαγού, Φιλόλογο, εκπαιδευτικό του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης.

Ομαδοσυνεργατικά και ακολουθώντας το πλαίσιο της βασικής στοχοθεσίας, οι συμμετέχοντες εστίασαν σε συγκεκριμένα προβλήματα, πρότειναν και κατέγραψαν λύσεις που θα μπορούσαν να φανούν αποτελεσματικές. Σε κάθε ομάδα υπήρχε εκπροσώπηση 3-4 φορέων, ώστε οι ιδέες και οι προτάσεις να διαπνέονται από πλουραλισμό και πολυφωνία, αλλά και να τεθούν οι βάσεις μακροπρόθεσμων συμπράξεων ευρείας κλίμακας σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ομάδες δεσμεύτηκαν σε μελλοντική συνεργασία και επικοινωνία για την πραγματοποίηση των επιμέρους στόχων.


  • Η ομάδα της Vamvakou Revival, η οποία υλοποιεί την  πρωτοβουλία Αναβίωσης της Βαμβακούς με την υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), φιλοξένησε τη διημερίδα στο σχολείο του χωριού που λειτουργεί ως ένα σύγχρονο τεχνολογικό κέντρο, το V.lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με αποκλειστική δωρεά από το ΙΣΝ.
Μετάβαση στο περιεχόμενο