Τοπικός Προκριματικός Διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

Τοπικός Προκριματικός Διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (European Olympiad of Experimental Science –  EOES_2023)

O τοπικός προκριματικός Διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EΟΕS-2023, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2023, στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

O διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) και εγκρίνεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τελικό στόχο την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου από όλη την Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν στην  Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών- “EΟΕS 2023”. Πρόκειται για πειραματικό διαγωνισμό, που αποσκοπεί στην προώθηση της  εργαστηριακής και βιωματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και την εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Ο τοπικός διαγωνισμός στη Σπάρτη, διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ)  της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Λακωνίας. Για  την επιλογή των θεμάτων  και των απαιτούμενων πειραματικών διατάξεων συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνος Βενέτης, Βιολόγος, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Κορινθίας, Μαρίνα Λαντζούνη, Βιολόγος, Συνεργάτις ΕΚΦΕ Μεσσηνίας, Κλεοπάτρα Μανουσάκη, Φυσικός, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αργολίδας, Άννα Σωτηροπούλου, Φυσικός, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Μεσσηνίας και Ελένη  Παλούμπα, Χημικός, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Λακωνίας. Στην οργανωτική επιτροπή για τη Λακωνία συμμετείχαν η Γεωργία Λαμπράκου, Φυσικός, Διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ. Μολάων και Ελένη Παλούμπα,  Χημικός.

Οι εκπαιδευτικοί:  Γεωργία Ανδριοπούλου, Αριστομένης Καναβάρος, Ιωάννης Κυριακίδης (2ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης), Παναγιώτης  Καραστατήρης (ΓΕ.Λ. Μολάων) και Ανθή Σαράντη (ΓΕ.Λ. Γερακίου), προετοίμασαν και συνόδευσαν τις τριμελείς μαθητικές ομάδες που εκπροσώπησαν τα σχολεία τους.

Στην τρίωρη διάρκεια του διαγωνισμού, τα παιδιά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τρία εργαστηριακά προβλήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, σε μία ώρα για το κάθε αντικείμενο.

Στη Φυσική, με θέμα «Πυρακτώσεως ή μήπως καλύτερα LED;», οι ικανοί πειραματιστές δημιούργησαν τα ηλεκτρικά κυκλώματα με τα οποία μέτρησαν την τάση και την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος, κατασκεύασαν τις καμπύλες λειτουργίας των λαμπτήρων και υπολόγισαν την αντίστασή τους και την ενέργεια που καταναλώνουν αυτοί στον ίδιο χρόνο. Βάσει των μετρήσεών τους και των λειτουργικών δεδομένων των λαμπτήρων αποφάνθηκαν τεκμηριωμένα για την επιλογή που θεώρησαν προτιμότερη.

Στη Βιολογία, με θέμα «Τα κύτταρα διαιρούνται όταν πολλαπλασιάζονται;» αντικείμενο έρευνας ήταν η μελέτη της επιμήκυνσης των ριζών του κρεμμυδιού με μικροσκόπηση κυττάρων της σε φάσεις μιτωτικής διαίρεσης. Κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού των κυττάρων, με κατάλληλη χρώση με …βαφή πασχαλινών αυγών, γίνονται ορατά τα χρωμοσώματα και οι διαμορφώσεις τους!

Τέλος, στη Χημεία, οι διαγωνιζόμενοι μελέτησαν τη χημική συμπεριφορά των μετάλλων, κατατάσσοντάς τα ως περισσότερο ή λιγότερο δραστικά. Στη συνέχεια, με χαλκό, ψευδάργυρο, θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) και θειικό ψευδάργυρο, δημιούργησαν το γαλβανικό  «στοιχείο Daniel», μια πρόδρομη μπαταρία, παραγωγής συνεχούς ρεύματος!  Ο τίτλος  ήταν «Μεταλλική μου Ενέργεια!» και οι μαθητές με το δικό τους  γαλβανικό, έδωσαν μια απάντηση  στο πρόβλημα της παραγωγής ενέργειας και, το σημαντικότερο, …τροφοδοτήθηκαν με τη χαρά ότι δημιούργησαν μία διάταξη  ιστορική, εντυπωσιακά απλή και συγκλονιστικά χρήσιμη!!

Η κατάταξη των συμμετεχόντων, έχει ως εξής:

Στην 1η θέση διακρίθηκε η ομάδα του 2ου Γενικού  Λυκείου Σπάρτης, αποτελούμενη από τις μαθήτριες  Αικατερίνη Κακαλέτρη και Μαρία-Νεφέλη Καρβούνη και τον  μαθητή Πέτρο Πετράκο, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον  Αριστομένη Καναβάρο.  Τη 2η θέση κατέλαβε η ομάδα του  Γενικού Λυκείου Γερακίου. Την 3η θέση   κατέλαβε η ομάδα του Γενικού Λυκείου Μολάων.

Το πνεύμα συνεργασίας, η ευγενής άμιλλα, η προσεκτική τήρηση των κανόνων και  η χαρά της συμμετοχής σε αυτόν τον διαγωνισμό, όπου είναι απολύτως βέβαιο ότι όλοι κερδίζουν, αξίζει να υπογραμμιστούν!  Οι υψηλές εργαστηριακές και θεωρητικές επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών, τιμούν ιδιαίτερα τους ίδιους και αποτελούν αδιάψευστο αποτύπωμα του ευσυνείδητου έργου των σχολείων τους.

Η προκριθείσα ομάδα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα διαγωνιστεί στη 2η  – πανελλήνια – φάση για την EOES , το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, στην Αθήνα.

Οι ομάδες που θα καταταγούν στις 2 καλύτερες θέσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού θα συμμετάσχουν  στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών – EOES 2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 30 Απριλίου έως 6 Μαΐου του 2023 στη Λετονία.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο