ERASMUS+ DAYS – Η Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Λακωνίας συμμετέχει στη μικρή στρατηγική σύμπραξη “Gamified Introduction to Gamification – Παιχνιδοποιημένη Εισαγωγή στην Παιχνιδοποίηση”(2021-2-EL01-KA210-SCH-000050330), η οποία υλοποιείται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, και συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+. Στο πλαίσιο της ανωτέρω σύμπραξης, προσαρμόζεται στην ελληνική γλώσσα το ψηφιακό περιβάλλον DiBL (DilemmaBasedLearning) ως συνεργατικό εργαλείο για την αξιοποίηση στη διδακτική πράξη από Έλληνες εκπαιδευτικούς με στόχο να συνδράμει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και τη συνεργατική μάθηση με χρήση παιχνιδιών.

Από τη ΔΔΕ Λακωνίας συμμετέχουν:

  • το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Λακωνίας,
  • το 2ο ΓΕΛ Σπάρτης,
  • το Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης με Λυκειακές Τάξεις,
  • το Γυμνάσιο Παπαδιανίκων,
  • το 1ο Γυμνάσιο Μολάων,
  • το ΓΕΛ Μολάων «Θοδωρής Καλλιφατίδης»,
  • το 1ο ΕΠΑΛ Μολάων και
  • το 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης.

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 επιμορφώθηκαν περίπου πενήντα (50) εκπαιδευτικοί της ΔΔΕ Λακωνίας, που δημιούργησαν εκπαιδευτικά σενάρια για πολυάριθμα διδακτικά αντικείμενα και για όλες τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα σενάρια αξιολογήθηκαν συνεργατικά κι εφαρμόσθηκαν στις σχολικές τάξεις με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Στο διάστημα από 9 έως 14 Οκτωβρίου γιορτάσαμε τις Erasmus+Days αναπτύσσοντας τη σύμπραξή μαςκαι προγραμματίζοντας τις δράσεις του δεύτερου έτους υλοποίησης.  Πλέον της μετάφρασης της εφαρμογής “DiBL”, μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνονται: η δημιουργία ενός λειτουργικού αποθετηρίου των σεναρίων, ενδοσχολικές επιμορφωτικές δραστηριότητες και η προετοιμασία μιας τελικής εκδήλωσης ενημέρωσης και διάχυσης γνώσης, με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σε ένα πολυπαραμετρικό πρόγραμμα μεγάλης εμβέλειας που όμοιό του δεν έχει υλοποιηθεί στον νομό Λακωνίας, η συμμετοχικότητα, η συνεργατικότητα, η ομαδικότητα και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικοί είναι εντυπωσιακά! Σκέψεις και συναισθήματα ευχάριστα, αποτυπώνονται σε σχόλια των εκπαιδευτικών που αξίζει να σημειωθούν ενδεικτικά:

Όμορφη εμπειρία,  ευχάριστη μάθηση, συναρπαστική αλληλεπίδραση,δυνατό συναίσθημα!

“…το απόλαυσα στο έπακρο! Φανταστική επιμορφώτρια αλλά και φανταστικοί επιμορφούμενοι! Όμως, όλα τα ωραία τελειώνουν κάποτε αλλά περιμένουμε με αγωνία αυτά που θα έρθουν….

Για μια ακόμη φορά, να πω πόσο ικανοποιημένη και ευγνώμων είμαι που συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα με αυτούς τους συνοδοιπόρους, σε αυτό το χώρο της Βιβλιοθήκης στη Σπάρτη … Καλή συνέχεια σε όλους και εις το επανιδείν σε… επόμενο Erasmus!!!”

Αναμφίβολα, μια συμμετοχή σε σχέδιο Erasmus+ αποτελεί αξιομνημόνευτη εμπειρία! Είθε οι ημέρες Erasmus+ να φέρουν έμπνευση, δημιουργικότητα κι εγκρίσεις νέων αιτήσεων στη Λακωνία!

https://wordwall.net/play/61977/385/827

Ελάχιστο δείγμα παιχνιδοποιημένης διδακτικής προσέγγισης, τα απαράμιλλα λακωνικά αγάλματα, εδώ.
Φωτογραφίες από το τμήμα επιμόρφωσης της Σπάρτης, εδώ.

 

Σχετικό έγγραφο:

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Μετάβαση στο περιεχόμενο