Σχολικές Δράσεις του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας σε Συνεργασία με το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Ετήσια Αναφορά

για τις Σχολικές Δράσεις του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας σε Συνεργασία με το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Μ.Ε.Ε.Λ.) του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) Λακωνίας και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Μ.Ε.Ε.Λ.) του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), συνέχισαν την επιτυχημένη τους συνεργασία κατά το σχολικό έτος 2023-2024, με  εκπαιδευτικές δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση της εργαστηριακής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, για μαθητές και εκπαιδευτικούς της Λακωνίας, με έμφαση στην ελιά, το ελαιόλαδο και την ελαιοπαραγωγική δραστηριότητα του νομού Λακωνίας.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

  1. “Από το δικό μας λάδι, στο δικό μας σαπούνι”

(Σαπωνοποίηση)

  • Η σαπωνοποίηση αποτελεί μια απλή και διδακτική εργαστηριακή άσκηση που συνδέεται στενά με τη διδακτέα ύλη της Χημείας του Γυμνασίου και του Λυκείου. Είναι μια ελκυστική δραστηριότητα διεπιστημονικού και βιωματικού χαρακτήρα, η οποία προάγει την κατανόηση της Επιστήμης της Χημείας μέσω της επαφής των μαθητών με την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά στην παρασκευή σαπουνιού από μη κατάλληλο προς βρώση ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ψυχρής σαπωνοποίησης.
  1. “Ξέρεις από καλό λάδι;”

(Ογκομετρικός προσδιορισμός οξύτητας ελαιολάδου)

  • Ο ογκομετρικός προσδιορισμός της οξύτητας του ελαιολάδου βοηθά τους μαθητές της Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων να κατανοήσουν βαθύτερα επιστημονικές έννοιες και χημικά φαινόμενα, ενισχύοντας την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις και τα γνωστικά τους εφόδια για την ενήλικη ζωή. Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι σημαντικό οικονομικό αγαθό για τη Λακωνία, οι μαθητές/τριες αποκτούν σημαντική εμπειρία αναφορικά με την αξία και την ποιότητα του τοπικού προϊόντος.

 

Συμμετοχή
Στις εργαστηριακές δραστηριότητες του σχολικού έτους 2023-2024 συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 500 μαθητές και περίπου 25εκπαιδευτικοί του νομού Λακωνίας. Το διδακτικό περιεχόμενο, η δομή και η διδακτική μεθοδολογία  ήταν εγκεκριμένα αρμοδίως,  παλαιότερα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στη συνέχεια από τη Δ.Δ.Ε. Λακωνίας.

 

Εκπαιδευτική Μεθοδολογία
Οι δραστηριότητες ακολούθησαν τη μεθοδολογία STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), προσφέροντας μια ολιστική και ευχάριστη διαδικασία μάθησης. Τα παιδιά εργάστηκανομαδοσυνεργατικά, με διακριτούς ρόλους, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία της αναζήτησης λύσεων σε πραγματικά προβλήματα. Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του Μουσείου, συνδυάζοντας έτσι την εργαστηριακή άσκηση με εκπαιδευτική επίσκεψη σε Μουσείο.

 

Υλικοτεχνική Υποδομή
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού παρείχε την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή (σκεύη, επιστημονικά όργανα, υλικά) για την υλοποίηση των εργαστηριακών ασκήσεων. Οι χώροι του Μουσείου είναι κατάλληλοι για την πρόσβαση ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Η υλοποίηση των ασκήσεων πραγματοποιήθηκε με έγκριση από ειδικό τεχνικό ασφάλειας.

 

Περίοδος Υλοποίησης
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ελαιοπαραγωγικής και ελαιουργικής διαδικασίας στον νομό, από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Απριλίου. Η συμμετοχή ήταν δωρεάν και απευθυνόταν σε σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς της αρμοδιότητας του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας.

 

Επίλογος – Συμπεράσματα
Οι δράσεις αυτές προσέφεραν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε επιστημονικές έννοιες, να κατακτήσουν δεξιότητες ζωής και να αναπτύξουν στάσεις επωφελείς για το περιβάλλον. Επιπλέον, το γεγονός της διεξαγωγής των εργαστηρίων στον χώρο του Μουσείου προσθέτει σε μια εργαστηριακή εκπαιδευτική δραστηριότητα τον χαρακτήρα μιας ευχάριστης και εποικοδομητικής εκδρομής, ενισχύοντας έτσι τα παραγόμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Η συνεργασία του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας με το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας που συνδέει τη σχολική γνώση με την καθημερινή ζωή και τις τοπικές παραδόσεις. Ευελπιστούμε να αποτελέσει παράδειγμα για ευρύτερες συνεργασίες με στόχο τη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία, την παραγωγή και την οικονομία του τόπου.

 

Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό, στη διεύθυνση: https://photos.app.goo.gl/cdzn8BRaK9YQCWTo7

 

Η Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας

Ελένη Παλούμπα