Συμμετοχή της ΔΔΕ Λακωνίας στη 2η Διεθνική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Erasmus+ «Τεχνητή Νοημοσύνη για Σχολεία» – «AI2Schools»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Λακωνίας συμμετείχε ενεργά στη δεύτερη διεθνική συνάντηση του ευρωπαϊκού σχεδίουErasmus+ KA2 «AI in STEAM Education» (AI2Schools), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2025 στην Πάδοβα της Ιταλίας, φιλοξενούμενη από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας (Università degli Studidi Padova).
Η συνάντηση αποτέλεσε τη συνέχεια της εναρκτήριας διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο (20-21 Ιανουαρίου 2025) και είχε ως κεντρικό σκοπό τον αναστοχασμό για την πρόοδο του έργου, την παρουσίαση των πρώτων εκπαιδευτικών πακέτων και τη συνεργατική ανάπτυξη δραστηριοτήτων και σεναρίων μάθησης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση STEM.
Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί – εταίροι:
- παρακολούθησαν παρουσιάσεις για το εγχειρίδιο και το πρόγραμμα σπουδών του έργου,
- συμμετείχαν σε πρακτικά εργαστήρια σχεδιασμού διδακτικών σεναρίων με τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ),
- αντάλλαξαν ιδέες και καλές πρακτικές για την ενίσχυση της συμμετοχής των μαθητών –και ιδιαίτερα των μαθητριών – σε τομείς STEM και
- συναποφάσισαν τον προγραμματισμό των επόμενων πιλοτικών δράσεων στα σχολεία των χωρών εταίρων.
Εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Λακωνίας, η Διευθύντρια της ΔΔΕ και η υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), συμμετείχαν ενεργά στις συνεδρίες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παιδαγωγική αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην τάξη και για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών μέσω καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων της ΤΝ.
Το πρόγραμμα AI2Schools συντονίζεται από το Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας – Warsaw University of Technology και υλοποιείται με τη συνεργασία των ακόλουθων ευρωπαϊκών φορέων, ως εταίρων:
- ZespółSzkółnr 2 im. EugeniuszaKwiatkowskiego – Dębica, Πολωνία
- University of Education Weingarten – Weingartn, Γερμανία
- GemeinschaftsschuleLeutkirch – Leutkirch, Γερμανία
- Università degli Studi di Padova – Πάδοβα, Ιταλία
- LiceoScientificoStatale “Enrico Fermi” – Πάδοβα, Ιταλία
- European Lab for Educational Technology – Edumotiva – Ελλάδα
- Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας – Ελλάδα
Η ΔΔΕ Λακωνίας εκφράζει την ικανοποίησή της για την άριστη συνεργασία των εταίρων, ευχαριστεί τους οικοδεσπότες και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να υποστηρίζει την παιδαγωγική καινοτομία στα σχολεία της αρμοδιότητάς της, με τη δημιουργική αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Erasmus+ “AI2Schools” : https://ai2schools.fizyka.pw.edu.pl/

























