Καταγραφή στοιχείων υφιστάμενων κτηρίων και υποδομών ως προς την προσβασιμότητά τους από άτομα με αναπηρία

Υπ’αριθμ 28755 /Δ3/15-03-2022 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Mετά από τη συστηματική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη Δημόσια Διοίκηση που διενεργήθηκε από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας, εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΔ) (https://primeminister.gr/wpcontent/uploads/2020/12/2020-ethniko-sxedio-drasis-amea.pdf), το οποίο παρουσιάσθηκε τον Δεκέμβριο 2020. Στον στόχο 20 του εν λόγω Σχεδίου είχε προβλεφθεί η διενέργεια δράσεων για τη διασφάλιση της «Προσβασιμότητας στο Φυσικό και  Δομημένο Περιβάλλον». Ειδικότερα, η πρώτη εξ αυτών των δράσεων αφορά στη «δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση βελτιώσεων προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον οριζόντια, ξεκινώντας από τα κτήρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες».

[…]

Επισημαίνουμε ότι όσα κτήρια καταχωρίζονται έως την 31η Μαρτίου 2022 δεν καθίστανται αυθαίρετα και εντάσσονται στον προγραμματισμό για την οριζόντια αποκατάσταση της προσβασιμότητας και την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Επισημαίνεται ότι:

  • τα σημεία αναφοράς των Δήμων, των Περιφερειών και του Υπουργείου είναι  καταχωρισμένα στον εξής σύνδεσμο: https://amea.gov.gr/coordination
  • Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται µέσω του gov.gr: https://prosvasimotita-dy.gov.gr αλλά και μέσα από την κεντρική ιστοσελίδα του ΤΕΕ: https://web.tee.gr/prosvasimotita-dy, όπου αναρτώνται ανακοινώσεις, εγχειρίδια χρήσης και λοιπά χρήσιμα στοιχεία.
  • Ο εξουσιοδοτημένος χρήστης εισέρχεται στην πλατφόρμα µε τη χρήση είτε των προσωπικών του διαπιστευτηρίων Taxisnet, είτε αυτών της υπηρεσίας ή του φορέα, και καταχωρίζει βασικά στοιχεία για το κτήριο και τις ανάγκες προσβασιμότητας, ενώ καταγράφονται και τυχόν ενέργειες/έργα που έχουν ήδη εκτελεσθεί. Εξασφαλίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα ανάθεσης της καταχώρισης κτηρίων που υπάγονται σε κάθε Υπουργείο, Περιφέρεια ή Δήμο σε περισσότερους εξουσιοδοτημένους χρήστες και η ευελιξία εσωτερικού επιχειρησιακού σχεδιασμού και καταμερισμού των κτηρίων προς καταχώριση.

Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο:

Μετάβαση στο περιεχόμενο